Седмица на осведомеността за опасността от антимикробна резистентност
Понеделник, 16 Ноември 2020г. 07:49ч.    PDF Печат Е-поща

Световен ден на осведомеността от антимикробна резистентност

Тази седмица 18-24 ноември e посветена на осведомеността за опасността от антимикробна резистентност. Всяка година Световната седмица за информираност относно антимикробните лекарства има за цел да повиши информираността от глобалната антимикробна резистентност (AMR) и да насърчи най-добрите практики сред широката общественост, здравните работници и политиците да спрат по-нататъшното появяване и разпространение на резистентни към лекарства инфекции. Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, по лекарско предписание е опасно. Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото има опасност от антибиоточна резистентност. Антибиотиците са застрашени да загубят своята ефективност, поради неправилна и прекомерна употреба, а в много случаи те дори не са необходими. Само с общи координирани усилия може да се постигне успех в борбата с антимикробната резистентност.

За повече информация Antimicrobicals 
Облекчаване на административните процедури, повече домашни грижи и електронни здравни услуги препоръча COVID Алианса
Четвъртък, 28 Май 2020г. 18:28ч.    PDF Печат Е-поща

Облекчаване на административните процедури, повече домашни грижи и електронни здравни услуги препоръча COVID Алианса

За спешно облекчаване на административните процедури за пациентите с хронични заболявания у нас чрез въвеждането на поетапна електронизация в здравеопазването и гарантиране на интегрирани социално-здравни грижи в домашна среда – около това се обединиха участниците в дискусия, организирана от Националната пациентска организация (НПО), в рамките на която бе представен напредъкът на инициативата COVID Алианс. Проектът на НПО, съвместно със съсловните организации, водещи медицински дружества, пациенти, фармацевтичната индустрия, ИТ сектора и др., има за цел да предложи нормативни, социално-здравни и дигитални решения, които да намалят последиците за страната и здравната система от COVID-19.

Присъстващите на дискусията медицински специалисти подкрепиха предлаганите мерки, особено избягването на ненужни посещения в лечебни заведения.

„Дистанционните консултации за пациентите с диабет в стабилно състояние са напълно възможни и приложими“, коментира в рамките на срещата проф. Цветалина Танкова от Българското научно дружество по ендокринология. „Ние можем да облекчим драстично пациентите в стабилно състояние, за които не е необходима непременна среща с лекаря, когато това може да се случи дистанционно“, допълни проф. Танкова. Тя даде примери с децата с диабет, които ежемесечно се срещат с ендокринолозите, както и с пациенти, които имат повече нужда от асистиране в домашна среда, отколкото в лечебното заведение. „Пациентите, които са прегледани от лекаря си, стоят в стабилно състояние и са под наблюдение, могат да бъдат консултирани дистанционно. При тях честият контрол на място не е необходим“, коментира от своя страна проф. Коста Костов от фондация INSPIRO, консултант на УМБАЛ „Света Анна“. „Голяма част от моите пациенти са с хронични заболявания. Ако те могат да ми изпратят по електронен път спирометрия, лабораторни изследвания, рентгенова снимка, няма проблем да бъдат консултирани дистанционно“, заяви още професорът.

„Българският лекарски съюз винаги е подкрепял развитието и дигиталните възможности, които да намалят тежестта над лекари и пациенти“, декларира д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на лекарското обединение. „Подкрепяме електронните рецепти, направленията, създаването на електронен регистър на протоколите, които да заместят хартиените копия. Застъпвали сме се за това да има по-дълъг срок на протоколите за пациентите с хронични заболявания, наша беше инициативата за протоколи, които да са със срок една година. Не трябва обаче да се губи връзката с пациента, а иновациите да навлизат бавно, за да могат да се прилагат от всички“, препоръча д-р Николова.

„Поне три стъпки на пациентите с хронични заболявания, които всеки месец получават лекарства, могат да бъдат спестени веднага, ако личните лекари и специалистите в извънболничната помощ използват системата на държавата за сигурното електронно връчване, в която повечето джипита са регистрирани.“ Това допълни д-р Костадин Сотиров, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според него, протоколите могат да бъдат изпращани през тази система до РЗОК или НЗОК, а Касата от своя страна да ги финализира и изпраща по електронен път до лекуващия лекар. На това основание медикът ще може да издава рецепта на пациента. Фармацевтите биха могли да проверяват протоколите през съществуващата система на касата и пациентското досие. „Въвеждането на електронна рецепта ще спре дублирането на една и съща информация в различни отрязъци и бланки, както и в рецептурната книжка“, коментира още д-р Сотиров.

В рамките на проекта Националната пациентска организация подготвя платформа, която да интегрира дигитални услуги за лекари и пациенти, които да подпомогнат здравеопазването до изграждането на единната държавна информационна здравна система. Чрез тях пациентите ще имат възможност да ползват различни услуги, а лекарите ще избират кое решение е подходящо за тях. До две седмици може да бъде показан първият прототип на този портал, увериха от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, технологичен партньор на НПО.

Интегрираните социално-здравни услуги са много важни за хората с хронични заболявания, особено за онези в малките населени места, като дигиталните здравни решения, подходящи за тях, могат да се прилагат с асистирането на социални работници и специалисти. От септември тази година Българският червен кръст ще наблюдава 500 възрастни пациенти във Враца и региона, включително с колцентър и специален софтуер, който следи основните им жизнени показатели. „В условията на COVID центровете за домашна грижа на БЧК бяха единствената връзка на пациентите с техните лекуващи лекари и аптеките“, каза по време на дискусията д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.

За 0800 14 515 – информационна линия за пациенти с хронични заболявания

За периода от 22 април до 27 май 2020 г. на информационната линия на Националната пациентска организация, предназначена за пациенти с хронични заболявания – 0800 14 515 – са се обадили 2630 пациенти. Линията е дарение от VIVACOM и Call Flow и ще е активна до края на юни 2020 г. На нея всеки работен ден, от 9 до 18 часа, ендокринолози, онколози, кардиолози, психолози и инфекционисти предоставят консултации на пациенти с различни заболявания. Данните показват, че всеки трети обадил се търси помощта на кардиолог, а всеки четвърти – на ендокринолог. Един от 10 пациенти се нуждае от психологическа подкрепа.

Според анализа, обажданията не са свързани с COVID или противоепидемичните мерки, а се отнасят към системни проблеми, датиращи преди извънредното положение Може да се направи извод, че пациентите имат нужда от повече информация и време с лекарите си за обсъждане на състоянието и терапията им. Благодарение на телефонната линия, за 6 пациенти е осигурена спешна медицинска помощ, показва още анализът. На 12 пациенти е оказано съдействие да получат назначен им медикамент, който не се предлага в България. Голяма част от пациентите, които се обаждат на психолога, са самотноживеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния, в следствие на изолацията и социалноикономическата ситуация, в която се намират. Петима са декларирали, че са жертва на насилие.

Екипът на Националната пациентска организация проследява всички възрастни самотноживеещи пациенти, потърсили консултация на тел. 0800 14 515. Благодарение на това, на 37 пациенти без близки е оказано съдействие да получат топла храна и грижи в домашна среда от общините, в които живеят. Осигурени са шлемове, маски и дезинфектанти за личните асистенти на 9 трудноподвижни лица, които са спрели посещенията в дома на пациентите, заради страх от инфектиране с COVID. На 43 пациенти е предоставена информация как да ползват социалните и здравните си права, а за 4 самотни родители е осигурена храна и продукти от първа необходимост.

Партньори в инициативата COVID Алианс:

Български лекарски съюз

Български фармацевтичен съюз

Национално сдружение на общопрактикуващите лекари

Български червен кръст

Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи

Офис на Световната здравна организация в България

Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България - ARPharM

Българска генерична фармацевтична асоциация -БГФармА

Българска асоциация на търговците на едро с лекарства 

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването

Българска организация за верификация на лекарствата

Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства

Български форум на бизнес лидерите

Столична община

Българско дружество по ендокринология

Българско дружество по белодробни заболявания

Дружество на кардиолозите в България

VIVACOM

Видеото може да гледате тук: 

https://youtu.be/gWjSmo0SaYY

.

 
Декларация УС на БАТЕЛ
Вторник, 14 Април 2020г. 17:37ч.    PDF Печат Е-поща

bapwДекларация на Управителния съвет на Българска Асоциация на търговците на едро с лекарства във връзка с обвинението на прокуратурата към проф. Асена Стоименова

 

Българска асоциация на търговците на едро с лекарства изразява своята подкрепа на председателя на Български Фармацевтичен Съюз проф. Асена Стоименова, която бе обвинена от Прокуратурата във връзка със “серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на извънредно положение”. Проф. Асена Стоименова е утвърден експерт, с дългогодишен опит в сектора на Здравеопазването и лекарствоснабдяването, доказала ангажираността си в грижите за пациента. „Смятаме, че проф. Стоименова е предоставила професионалното си мнение добросъвестно, на основата на дългогодишен опит, и с цел грижа към пациентите в пандемичната обстановка.“

В тази безпрецедентна ситуация всички трябва де сме обединени, солидарни и отговорни,  за да гарантираме достъпа на населението до лекарствени продукти.

Българска асоциация на търговците на едро с лекарства изразява подкрепата си към проф. Стоименова и българските фармацевти, в осъществяването на изключително отговорната роля на БФС в сферата на българското здравеопазване.

 
Дарение на фармацевтите на първа линия
Четвъртък, 09 Април 2020г. 14:59ч.    PDF Печат Е-поща

Българската организация за верификация на лекарствата дарява на фармацевтите на първа линия защитни маски на стойност 26 500 лева

 

Защитни маски на стойност 26 500 лв. дарява Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) на Българския фармацевтичен съюз. Това решение беше взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружение БОВЛ.

„Изразяваме пълната си подкрепа към усилията на магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите, които също са на първа линия на здравната система в борбата с разпространението на инфекцията COVID-19 заедно с лекарите и медицинските професионалисти. В условията на епидемична обстановка тяхната работа е още по-натоварена и отговорна и ние сме съпричастни с усилията им за овладяване на кризата“, се казва в решението за дарението на БОВЛ.

В израз на своята подкрепа и сътрудничество УС на БОВЛ одобри дарение към Българския фармацевтичен съюз на 10 000 маски за многократна употреба с високо ниво на защита по Европейския стандарт FFP3.

Дарението се реализира с подкрепата на всички членове на Сдружението: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз.

В усложнената обстановка на пандемия от COVID-19 в световен мащаб е налице ръст на киберпрестъпността и разпространението на фалшиви лекарства. Само за седмица по данни на Европейската комисия и Европол по света са иззети над 4,4 милиона опаковки нерегламентирани лекарствени продукти и от интернет са премахнати 2 500 линка, включително за нелегални онлайн продажби на лекарства, дезинфектанти и др. Гаранция срещу този сериозен риск дава Европейската система за верификация на лекарствата, в която от февруари 2019 г. са включени всички държави-членки на ЕС . България е една от първите европейски страни, в които заработи Националната система за верификация на лекарствата. Тя функционира успешно вече втора година с активното участие на фармацевтите, които са професионално ангажирани и в борбата срещу разпространението на фалшиви лекарства.

БОВЛ продължава активното си сътрудничество с Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, фармацевтите и останалите участници в системата на лекарствоснабдяването за осигуряване достъп на българските пациенти до лекарствени продукти с гарантиран произход.

По-рано тази седмица БОВЛ предостави дарения в натура на Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лв. Сдружението изразява благодарност към доставчиците на всички дарения, които предоставиха преференциални и съдарителски цени, както и кратки срокове на доставка за тези дефицитни продукти.

 
Българската организация за верификация на лекарствата прави дарение на стойност 106 500 лева на Министерството на здравеопазването
Сряда, 08 Април 2020г. 19:21ч.    PDF Печат Е-поща

Българската организация за верификация на лекарствата прави дарение на стойност 106 500 лева на Министерството на здравеопазването

На Световния ден на здравето и Деня на здравния работник в България Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ)“ предостави Дарение за Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лева. Това решение беше взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружението.

„В условията на епидемична ситуация с разпространението на инфекцията COVID-19 у нас всички работещи във фармацевтичния сектор изразяваме безрезервната си подкрепа към героичните усилия на медици и фармацевти в борбата със заразата“, се казва в решението за дарението към всички медицински специалисти, магистър-фармацевти и помощник- фармацевти на първа линия.

Актът на дарителство се осъществява с подкрепата на всички членове на Сдружението, а именно: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз.

Дарението към Министерството на здравеопазването е в натура и е предназначено  за ключови звена от системата на здравеопазване, изброени по-долу. Във връзка с изострената необходимост от висококачествено оборудване на отделенията за интензивни грижи, БОВЛ дари един респиратор от висок клас „General Electric Carescape R860“  за интензивно лечение на критично болни с COVID-19. Апаратът дава възможност за работа с възрастни пациенти, деца и новородени и разполага с 14 комплексни режима на обдишване. Мониторирането на пациента може да се извършва чрез проследяване на алармите и трендовете през денонощието, преглед на текущите параметри и настройки, и планиране на метаболитните процеси в процеса на лечение чрез специализирани алгоритми. С цел безопасно използване, дизайнът на апарата не позволява контаминация, като външният му модул може да бъде стерилизиран.

Дарението към Столичната регионална здравна инспекция към МЗ е свързано с нарастващата важност на ранната диагностика на COVID-19 и представлява автоматизирана система и PCR китове за изолиране и откриване на вируса. Системата Nextractor NX-48S позволява автоматизиране на най-дългия процес от молекулярния анализ на COVID-19. Тя работи напълно самостоятелно и извършва всички стъпки от изолирането на РНК от клиничните проби. Системата позволява изолиране на до 48 проби едновременно за 15-20 мин. Дарението включва и PCR китове за изолиране и детекция на SARS-CoV-2 (COVID-19), базирани на методика, препоръчвана за работа от Световната здравна организация.

Дарението към Центъра за спешна медицинска помощ – София е насочено към предпазване на екипите на първа линия, които се борят за спасяване на всички спешни случаи в столицата, и представлява маски за многократна употреба стандарт FFP3 в количество 5,300 броя.

БОВЛ изразява благодарност към всички доставчици на изброените дарения, които предоставиха преференциални и съдарителски цени, както и кратки срокове на доставка за тези дефицитни продукти.

В сегашния труден период, по думите на председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон Дер Лайен, в световен мащаб се наблюдава ръст на киберпрестъпността и разпространяването на фалшиви лекарства. Само за последната седмица по данни на Европейската комисия по света са иззети над 4,4 милиона опаковки нерегламентирани лекарствени продукти. Гаранция срещу този сериозен риск дава общоевропейската система за верификация на лекарствата, в която от февруари 2019 г. са включени всички държави-членки на ЕС България е една от първите европейски страни, в които заработи националната система за верификация на лекарствата. Тя работи и разгръща функциите си успешно и към момента.

БОВЛ продължава активното си сътрудничество с Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, фармацевтите и останалите участници в системата на лекарствоснабдяването за осигуряване достъп на българските пациенти до лекарствени продукти с гарантиран произход.

 


Страница 1 от 14

Member of

girp_logo           bolv_small