Лекари спорят обречен ли е пациентът

От смъртен удар за българския пациент до пореден удар за доставчиците на болниците и за аптеките – в този диапазон варираха вчера прогнозите какво ще се случи в здравната система без актуализация на бюджета на НЗОК.
„Липсата на актуализация е смъртна присъда за българския пациент и здравеопазването“, заяви Иван Димитров, представител на пациентите в Надзорния съвет на здравната каса. Според него тя ще продължи да плаща на болниците, но ще покрива само 50-60% от извършената дейност, което значи, чете или ще работят и ще трупат задължения, или ще работят и болните ще доплащат от джоба си. „Българите, които получават скъпоструващи лекарства за домашно лечение, няма да ги вземат. Други, които са трансплантирани, диабетици или с ракови заболявания, ще бъдат обречени“, каза Димитров.
„Ще продължим да работим, за разлика от много други болници нашето финасово състояние е добро“, заяви обаче директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Той не вярва НЗОК да спре да плаща на лечебните заведения.
„Ние, лекарите,сме дотук! Нека сега пациентите и гражданите излязат и да се борят за парите си за здраве“, емоционално каза д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и шеф на столичната „Св. Анна“.
„Първо трябва да разберем какви са очакванията – докога здравната каса ще има средства да плаща за лечение, и тогава ще можем да кажем как ще реагираме“, каза Димитър Димитров, председател на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. Той допълни, че организацията не може да гарантира, че ако от септември плащанията на НЗОК спрат, дистрибуторите ще продължат да извършват доставки, тъй като и те самите имат задължения към банки. „Ние не искаме да плащаме за това, че в болниците няма реформи. Всяко нещо си има граници. А в случая не става и въпрос за желание, а за възможности“, допълни Димитров. Той е и директор на „Софарма трейдинг“, компанията на която болници дължат близо 140 млн. лв. за доставени медикаменти. 20 млн. лв. тях са само на ВМА.
Според Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) проблем с лекарствата за домашно лечение няма да имат тези пациенти, на които терапията им е 10-ина лева, а НЗОК покрива по 2-3 лв. Драмата ще е за болните със скъпоструващо лечение, което НЗОК плаща 50-75%. „Тъй като касата ни се издължава 30 дни по-късно, проблемите ще започнат от 1 декември. Тогава малките аптеки няма да имат пари, с които да работят. Болните ще се насочат към големите аптеки, те обаче имат лимит за обработка на рецепти и ще трябва да връщат пациенти. Т.е. вместо големите аптеки да са буфер за касата, с това ограничение, което тя и фармацевтичният съюз им наложиха, сами се лишиха от него“, обобщи Николай Костов, председател на АСА. От НЗОК коментираха, че надзорът ще заседава идната седмица и тогава ще мисли как да реагира. Николай Костов:
На 5-6 декември големите аптеки ще са изчерпили лимита си за рецепти за скъпоструващи медикаменти. Директори на болници: „Големият Въпрос е докога дистрибуторите ще продължат да ни доставят медикаменти и консумативи, защото на практика те ни дават „кредит без лихва“.
А дистрибуторите не могат да обещаят, че ще продължат да доставят лекарства, без да е ясно откога НЗОК ще се издължава напълно.