Болниците натрупаха над 500 млн. лева дългове

Радина Василева | 4 февр. 2015 | вестник „Преса“ 

Дългът на болниците през 2014 г. удари нов рекорд. Държавните и общинските лечебни заведения са отчели 424,618 млн. лв. задължения, показва справка на здравното министерство, изготвена за „Преса“. От ведомствените първенец е ВМА със 103 млн. борчове (виж долу). Транспортна и МВР нямат задължения, а от „Лозенец“ не представиха данни.

Оказа се, че само за последните пет години дълговете са се увеличили почни двойно (в края на 2009 г. дължимата сума е била 290 млн. лв.). От здравното министерство сочат, че в края на миналата година държавните лечебни заведения са дължали 367 млн. лв., а общинските – 57,6 млн. лв. Една трета (или 147, 856 млн. лв.) са просрочени (виж таблицата на стр. 3).

В топ 5 на най-задлъжнелите лечебни заведения влизат пловдивската „Св. Георги“ (43 млн. лв.), софийската хематологична болница (СБАЛХЗ) (20 млн. лв.), старозагорската „Проф. д-р Ст. Киркович“ (20 млн. лв.), „Пирогов“ (20 млн. лв.), варненската „Св. Марина“ (17 млн. лв.).
Като основна причина за натрупването на задълженията здравното министерство посочва недофинансирането от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и предварително заложения дефицит в клиничните пътеки. Независимо дали пациентът е лекуван от екип от двама или от десет специалисти, касата заплаща една и съща сума.

Друга основна причина за трупането на борчове според здравното министерство е промяната в Търговския закон от 28 февруари 2013 г. Според нея плащанията по вече сключени договори може да бъдат забавени до 60 дни. Това позволява на болниците непрекъснато да преговарят и просрочват плащанията си, за да се избавят от фалит.

В момента почти всички пари, които постъпват в болниците, отиват за погасяване на задълженията за вода, ток, парно, консумативи, медикаменти и др.
Част от лечебните заведения, които не дължат нито стотинка, са УМБАЛ „Св. Екатерина“, СБАЛАГ „Майчин дом“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Св. Анна“, СБАЛ по инфекциозни болести и други. ВМА на минус със 103 млн. лв.

От ВМА съобщиха за „Преса“, че задълженията им са 103 млн. лв. Само за шест месеца дългът е бил стопен с 27 млн. лв.
Една от най-добрите болници в България се опитва да се измъкне от дългогодишния капан на просрочените плащания. От юни до декември новото ръководство на лечебното заведение е успяло да намали със 17 млн. лв. и закъснелите дългове. В момента просрочието им е в размер на 95 млн. лв.Проф. Ставри Тошков, директор на хематологията в София:

Ще лекуваме само това, за което ни плаща касата

Задълженията на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХ­З) за миналата година възлизат на близо 20 млн. лв. Парите са дължими към доставчици и фармацевтични компании. Болницата, в която се изпращат едни от най-тежките случаи на болни от рак, които не могат да бъдат излекувани другаде, е принудена да спира част от лечението на страдащите.

„Има много услуги, които изпълняваме тук, за които не ни плаща нито здравната каса, нито министерството. Принуден съм да ги спра“, обясни директорът на болницата проф. Ставри Тошков.

Той даде пример с рядкото заболяване синдром на Москович (анемия, съпроводена с бъбречна недостатъчност). На болните трябва да се прави плазмафереза (пречистване на кръвта от антитела). Процедурата не се заплаща от касата. В зависимост от състоянието на пациента курсът на лечение струва между 50 000 и 100 000 лв.

„За което ни плаща касата, това ще лекуваме. За някои заболявания ще се наложи пациентите да си купуват консумативите“, допълни проф. Тошков.


Проф. Карен Джамбазов, директор на „Св. Георги“ в Пловдив:

Имаме наследени огромни задължения

Общите задължения на пловдивската болница „Св. Георги“ са около 40-43 млн. лв. Просрочените са в размер на 9-10 млн. лв. „Дълговете на болниците са намалявани изкуствено до 2009 г. Тогава всяка държавна болница получаваше от държавния бюджет милиони левове в края на годината, за да погаси част от задълженията си“, обясни за „Преса“ изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов.

Бордът на директорите вече прилага специална програма, с която да се намалят разходите. „Имаме въведени референтни бюджети за клиниките, правим предварителен контрол на всяка заявка, имаме система за финансов контрол, както и програма за коректно изплащане на задълженията към изпълнителите. Показателно е, че нямаме дела за просрочени задължения“, допълни професорът.

Същевременно по думите на проф. Джамбазов през болницата му годишно преминават около 100 000 души по спешност, за които касата давала едва 1,5 млн. лв.


В Стара Загора бавят заплати за декември

Христо ХРИСТОВ

Персоналът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ все още не е получил заплатите си за декември 2014 г. Причината е в запорирани сметки от частна фирма за стари борчове.

„Надявам се през седмицата да постигнем споразумение с ищеца и да платим дължимото на хората“, уточни изпълнителният директор доц. Йовчо Йовчев.

Задълженията на здравното му заведение са в размер на 20,5 млн. лв., като 19,8 млн. лв. са просрочени. Борчът е основно към осем търговски дружества – най-големи са задълженията за лекарства, консумативи и услуги. В края на миналата седмица е постигнато споразумение за разсрочване с един от ищците, който в понеделник е вдигнал запора над сметките. Намеренията на ръководството за стопяване на дълга включват договори за нови клинични пътеки с НЗОК.

„Водим преговори да заработи отново екипът от инвазивни кардиолози. Вече имаме статут на университетска болница, което ще доведе до допълнителни приходи“, заяви председателят на СД на болницата Светла Карастоянова.