НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВА – ГАРАНЦИЯ ЗА ВАШАТА СИГУРНОСТ 23 ЯНУАРИ, СОФИЯ ХОТЕЛ БАЛКАН

Над 100 представители на фармацевтичния бизнес участваха в конференцията “Националната система за верификация на лекарствата – гаранция за вашата сигурност”, организирана от в. “Капитал” и Health PR в партньорство с Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) на 23 януари 2019 г. Това е първото официално събитие по темата, в което участваха и представители на държавните институции, както и генералният директор на Европейската организация за верификация на лекарствата (EMVO) г-н Андреас Уолтър.

Конференцията откри зам.-министърът на здравеопазването г-жа Жени Начева. Тя подчерта, че продължава работата върху нормативните документи у нас във връзка с изпълнението на Директива 62 на ЕС от 2011 г. и Делегиран регламент 161 на ЕС от 2016 г., с които системата за верификация става задължителна за страните членки след 9 февруари 2019 г. Няма да има санкции за аптеките, които не отговарят на условията на верификацията, докато системата не заработи напълно, увери Жени Начева. 

Генералният директор на EMVO г-н Андреас Уолтър изясни практически въпроси по внедряването на единната европейска система за верификация на лекарствата, част от която са националните системи. “Успешно развихме и стартирахме европейския хъб. Създадохме система, която позволява на фармацевтичните производители да се съобразят с Директивата и Делегирания регламент.” Г-н Уолтър подчерта, че основната цел на EMVO за 2019 г. е “плавен и регулиран преход към  цялостното функциониране на Европейската система за верификация на лекарствата” и даде висока оценка на България за работата по внедряване на проекта. 

Г-жа Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), представи актуални данни за включването в системата на участниците в лекарствоснабдяването.  “През 2019 г. ще има плавен преход към сериализирани опаковки и изчистване на техническите затруднения, което няма да доведе до спиране отпускането на лекарства”, каза още тя. 

“Системата за верификация е законово задължение за всички в ЕС, не е въпрос на избор. Време е да тръгнем по изградения път”, каза г-н Деян Денев, председател на БОВЛ, изпълнителен директор на ArPharM. 

Още за верификацията на лекарствата и за новите изисквания в регулацията на лекарствения пазар у нас говори магистър-фармацевт Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той увери, че институциите са в готовност за съдействие по въпросите на верификацията. 

Като модератор на дискусията активно участие в обсъжданията взе и проф. Асена Стоименова, съветник на министъра на здравеопазването. 

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев изрази позицията на пациентите, които подкрепят верификацията от самото приемане на Директива 62, защото е в тяхна полза, и желаят системата да заработи в пълен обем възможно най-скоро. 

В конференцията участваха представители на всички членуващи в БОВЛ организации, на академичните среди, на пациентски организации, медии. 
В дискусията с въпроси от аудиторията бяха обсъдени и изяснени теми от практиката на фармацевти от София и други градове.