Кризата, породена от коронавируса в началото на 2020 г., доведе до сериозни трусове в икономиката, вкл. и във фармацевтичния сектор. Това доведе до пренареждане на приоритетите и сериозно технологично развитие.

С избухването на войната, резкият ръст на инфлацията и ръстът на вирусните инфекции след COVID секторът се изправи пред още предизвикателства, вкл. да удовлетвори засиленото търсене на лекарства и да преодолее недостига на ключови медикаменти навсякъде по света.

Хората очакват равен достъп до безопасни, модерни и финансово достъпни терапии. Това превръща фармацевтичния сектор в един от най-важните за икономиката, инвестициите и разработването и приложението на иновации.

Фармацевтичната индустрия допринася с над 530 млрд. щатски долара . брутна добавена стойност към световния брутен вътрешен продукт (БВП). През последните две десетилетия стойността на търгуваните в световен мащаб фармацевтични вещества и продукти е нараснала шест пъти, от 113 млрд. щатски долара през 2000 г. до 629 млрд. долара през 2019 г., според данни, публикувани в доклада „Фармацевтичната индустрия в България“, изготвен от Институт за икономическа политика по покана на Германо-Българската индустриално-търговска камара и по възложение на фондация „Конрад Аденауер“.

За сектора вече не само развитието на цифровите технологии е важно, но и на различните специални терапии, приложението на Big Data и изкуствения интелект, подобряването на достъпа и бързото разпространение на нови лекарства и терапии, както и изграждането на персонализираната медицина като път за трансформация на целия медицински сектор.

На 18 Април в Интер Експо Център ще се проведе форумът Pharmacy & Healthcare Digital Summit, организиран от сп. Enterprise.

Експерти от фармацевтичния сектор ще представят тенденциите и иновациите в сектора и напредъкът в дигиталната стратегия за модернизиране на здравеопазването, фармацията и здравните услуги.

Форумът се огранизира се със съдейстивето на: Digital Health and Innovation Cluster Bulgaria.

Повече информация за събитието, лекторите, програмата и регистрацията можете да намерите тук: https://pharmasummit.enterprise.bg/

За допълнителна информация и медийни запитвания:

Надя Гогова                               Вероника Николова   

списание ENTERPRISE                        IMG PR and Communication          

моб.: +359 894 426 239                     моб.: +359 887 115 666       

e-mail: nadya@enterprise.bg                e-mail:office@imgcommunicaton.com